Bluetooth

From Teknologisk videncenter
Jump to: navigation, search

Kdebluetooth.png
Hvad er Bluetooth

Bluetooth er en trådløse forbindelse i den teknologiske verden som bliv lavet i 1994 i sverige under en virksomhed som hedder Ericsson. Bluetooth er brugt i masser måde, i mobiltelefon er der brugt mange ting fra headset til computer eller til andre mobiler. Under i computeren er der brugt til mus og tastatur musikafspiller. Der er også spilkonsoller f.eks PS3 til deres controller og ur med bluetooth på som har forbindelse til mobil. Bluetooth er så almindeligt til hverdags at man kan ikke undgå at bruge den.


Udvikling af Bluetooth

Bluetooth blev udviklet af Jaap Haartsen og Sven Mattisson fra Ericsson i Sverige. Det brugte Frequency-hopping spread spectrum.

Bluetooth v1.0 Fra starten af v1.0 til 1.0b har mange problemer. sikkerhedsproblemer og kompatibilitetsproblemer i mange producenter.

Bluetooth v1.1 godkendt af IEEE Standard 802.15.1-2002. Fikset mange problemer fra v1.0b, tilføjet en RSSI (Received Signal Strength Indicator)

Bluetooth v1.2 bedre forbindelse og søgning af andre bluetooth enheder. Bedre signal ved hjælp af AFH (Adaptive Frequency-hopping spread spectrum) og hurtigere overførselshastighed på 721 kbit/s.

Bluetooth v2.0 + EDR hurtigere og bedre end v1.2 da den har EDR (Enhanced Data Rate) og Bedre sikkerhed. Teoritisk kan den overføre på 3 mbit/s men i praktisk er den på 2.1 mbit/s

Sikkerheden i Bluetooth

Sikkerheden i Bluetooth er baseret på sikere blokchifering med bluetooth Pin-kode som skal indtastes i begge enheder. Denne procedure kan ændres, hvis en af de anmodminger har et fast PIN-KODE (f.eks til headset eller lignende enheder med et begrænset brugergrænseflade). Under parring er der en hovednøgle som generees ved hjæp af E22 algoritmen. E0 cipher bruges til kryptering pakker, som giver fortrolighed og er baseret på en delt kryptografisk hemmelighed, nemlig en tidligere genereret link nøglen eller hovednøglen. Disse nøgler, der anvendes til efterfølgende kryptering af data, der sendes via luften interface, sikre Bluetooth PIN-kode, der er blevet indgået en eller begge enheder.


Den Første Virus til Bluetooch

i August 2004 dukkede den første virus som benytter bluetooth til at kopier sig og udføre en ukendt software under Symbian OS. Den Virus er blevet skrivet af gruppe virusprogrammører der kalder sig som 29A


En orm som hedder Lasco

i Januar 2005 blev lasco kendt som en orm også under Symbian OS, som også kopier sig selv til eller spreder til andre enhender, ormen installer sig selv og så snart når andre enheder godkender overførsel af filen fra en anden enhend, når den er installeret begynder den at lede efter andre bluetooth-enheder at inficere, orm kan gøre den inficeret enhend ustabil.


Bluejacking

Bluejacking kan sende af billde eller en besked fra en bruger til en anden bruger via Bluetooth. Fælles ansøgninger omfatter korte beskeder (fx "Du har lige været bluejacked!"). Bluejacking ikke indebærer fjernelse eller ændring af data fra enheden. Bluejacking kan også indebære at tage kontrol over en mobil trådløst og ringe en præmie sats linje, som ejes af bluejacker.


Bluetooth er næsten lige som mikrobølgeoven

Bluetooth bruger en radiofrekvens fra 2.402 GHz til 2.480GHz. der sætter klasse 1 på nogenlunde samme niveau som mobiltelefoner, og de to andre klasser meget lavere. Derfor er klasse 2 og klasse 3 Bluetooth-enheder anses for mindre en potentiel fare end mobiltelefoner, og klasse 1, må sammenlignes med mobiltelefoner.


Fakta

klasse 1: 1 meter klasse 2: 10 meter klasse 3: 100 meter

Fakta # 1: "Bluetooth" henviser til Harold Blåtand, som var det tiende århundrede danske konge og konsolideret nordmænd og danskere, samt Bluetooth-logoet er sammensat af et rune-H og et rune-B, der står for Harald Blåtand/Harold Bluetooth.

Fakta # 2: Den berømte Andretti Green Racing team meddelt under løbet ved hjælp af Bluetooth-enheder

Fakta # 3: Ifølge en forskning i, var denne enhed brugere forventes at stige mere end en milliard i år 2006.

Fakta # 4: Analytikere forudser, at en tredjedel af alle nye biler i verden vil have indbygget trådløst Bluetooth-forbindelser.

Fakta # 5: En masse nyeste Bluetooth medicinsk udstyr, der fremstiller og installeres ved hospitaler til at øge patientbehandlingen.

Fakta # 6: Sidste trådløs kommunikation kompatible enheder kan du se billeder på tv-skærmen. Dette kan opnås ved hjælp af laptop eller mobiltelefon over en trådløs forbindelse til en medievisning.

Fakta # 7: Udskrivning kan ske trådløst nu! Man kan sende filer til print fra Bluetooth computer eller mobil gadget direkte til printeren. Der er også små forbrug printere, der bare udskrive farvebilleder ved at tage trådløs input fra mobiltelefon eller computer.

Fakta # 8: De seneste Multi punkt parring Bluetooth interface kan du tilslutte med mere end én Bluetooth-enheder, for eksempel din mobiltelefon kan tilsluttes Stereo Bluetooth headset og din computer på et tidspunkt

Fakta # 9: En af de hurtigst voksende enheder i "Bluetooth håndfri", og den næststørste generelle anvendelse, lige bag den håndfri er "stereo audio".

Fakta # 10: 10 meter til at overføre information / filer fra en enhed til en anden

Fakta # 11: Fremtiden for Bluetooth forventes at have oplysninger point for tv-kanaler, vil dette starte reelle brug af trådløse forbindelser inden for mobiltelefoner og sætte reklamer modeller baseret på brugernes trække oplysninger fra info points, og ikke baseret på nuværende begrænsede objekt push model. En af de bedste Bluetooth stereo headset selskaber, som forventes at udmærke sig på dette område er Motorola og Blackberry

Fakta # 12: Den seneste trådløse kommunikationsenheder kan nu spille en rolle i "master" og kan kommunikere med op til maksimalt 7 enheder som "slave". Denne gruppe af 8 enheder (1 master 7 slaver) kaldes en Piconet. På ethvert givet tidspunkt, kan data overføres mellem master og 1 slave, men føreren skifter hurtigt fra slave til slave i en runde-robin mode at se for enhver yderligere filoverførsel anmodning.